Виржиния Стоянова завършва училище “Сценични кадри и екрани изкуства ” гр. Пловдив
Като ученичка освен с редовните предмети по изкуствата, тя взима активно участие в любителския кино клуб към училището. Така преди да завърши гимназия тя получава международни награди за самостоятелния си анимационен филм и игралната си новела. Въпреки наградите и международно признание Виржиния не е приета да учи анимация в НАТФИЗ. Насочва се към живописта и кандидатства в художествената академия и след три неуспешни кандидатствания решава, че ще бъде художник и без диплома.
Така тя започва самостоятелния си творчески път като художник-живописец. Вдъхновена е от богатството на българския фолклор. Любовта и към киното се пренася в живописта. Характерно за нейните картини е движението. Нейна запазена марка са танцуващите хора, които присъстват във всяка нейна картина.Тя обича да рисува празниците, затова я наричат художника на българските празници. Има 18 самостоятелни изложби в България и 3 в чужбина. Картините й се намират в частни колекции в България, Гърция, Чехия, Унгария, Австрия, Швейцария, Германия, Холандия, Дания, Финландия, Великобритания, Франция, Италия, Испания, Португалия, САЩ.

Другите за мен

Виржиния Стоянова е утвърден български художник. Някои определят живописта и като наивистична. Творбите и са  изградени  наглед простичко и непретенциозно. Тя влиза в директен контакт с всеки, а после го развежда по улиците и местата на един свят, който обикновено наричаме „мечта от миналото“. С картините си тя иска да зарадва човешкото сърце, да го стопли и да го „размекне от мечти” за да разкрие един друг свят, вълшебен и красив. От картините и греят слънчевите цветове на Българската черга, светла и красива като тракийска песен и стара приказка. Духът на Българското преклонение към земята, на която живеем – тайнствена и дълбока като вечността.
Картините и могат да се определят като – Българската живописна симфония.
Типично за стила й и много показателно за цялостния дух на творбите й е възхвала на любовта и празнуването на живота.
Илияна Велева
Изкуствовед

Днес домът ми грее в нова светлина! Закичих на една от стените му благодат в бяла рамка, сътворена от вълшебните ръце на невероятната българска художничка Виржиния Стоянова . „Дървото на живота“ е не просто картина, а творение нашепващо за обич; съхранение на традициите, говорещо за почит; оная част от българското, от което блика светлина, покой, дълбок душевен мир! Сякаш малка част от света е пресъздадена, за да ни напомни, че тая земя ще се превърне в истински дом за живеене, а животът ще стане по-чист, по-светъл Сякаш в цветовете е вплетено едно обещание …

Благодаря Ви, Виржиния!

Поклон пред таланта Ви!

П.П.: Колко прав е бил Хелвеций, когато е казал, че “задачата на изкуството е да вълнува сърцата”, а колко хубаво е, когато не просто разбереш тези думи, а ги усетиш
Елица Шушков

Колко много доброта и любов има в тези картини! Аплодисменти за талантливата художничка! Най-много ми хареса, че творбите и говорят за голямата и любов и вдъхновение към българските хора и обичай, по един много елегантен и уникален начин! Аплодисменти!

Лили Пухцева

„Тя е нашият Художник на Празника!“

Евгени Чечев

„Не можеш да си представиш, колко са въздействащи картините ти! Всеки елемент,всеки цвят в картините ти не са случайни, те са послания…ангелски послания с лечебна сила…Невероятни енергийни цветове!!!! Браво!!!! Човек може да се лекува само като я гледа!!!!
Благодаря Вержи за магията!!!“

Светла Маринова

„В картините ти, винаги присъства усмихнатият чар на българската жена. И магнетичната красота на българката. Жените от картините ти са поразително женствени. А ти си уникален творец.“

Иван Лютов

В една картина – всичко , което обичам ! Грабва сърцето !

Татяна Иванова

Душата ти е целуната от Бога! 

Вилдан Сефер

Всяка творба е дълбока целувка с душата на човечеството!

Пенелопи Греко

Колко цветна и свежа картина, от която лъха на радост, щастие, любов и младост! Поздравления за поредната красота, която сте сътворил с толкова много любов и светлина!

Искра Еленчева

Нежност, красота, мъдрост, вплетени в едно.

Теменужка Коларова

Вълшебна картина от вълшебна ръка.

Десислава Петрова

Отразени толкова красиви неща в едно платно!

Таня Райчева

Спря ми дъха! И от приказните цветове, и от прелестното създание на картината, и от чудната ви благословия! Великолепна красота! Картина, разказваща приказка за тогава, когато Всемира притихва в единение.

Радост Гунчева

Ти си целуната от орисници- вълшебници.

Виржиния Йорданова

Една богата Вселена, изпълнена с чудеса!…

Ради Донов

Прекрасни са Вержи! Много ми допада твоята душевност пресъздадена в твоите картини!

Мариана Тренкова

Картините ти са сякаш от някакъв друг свят , нереална реалност … Както всеки път , творбата ти говори и разказва.

Такухи Василева

Приказно – прекрасно, зареждащо и преливащо от багри, които докосват душата.

Теменужка Коларова